Jancsa Jani amcsi gasztrokalandjai

Nem is olyan régen, volt szerencsém a Vista segítségével New Yorkban járni, így most onnan szeretnék nektek bemutatni néhány finomságot. New Yorkban rengeteg izgalmas dolog van, de gasztro szempontból az az egyik legelőnyösebb, hogy gyakorlatilag nincs olyan kaja, amit ne lehetne elérni – igaz ezért lehet 20 kilométert kell utazni, városon belül. Cserébe kvázi az összes náció konyhájából kaphatunk ízelítőt – szóval következzék most néhány olyan, amit mi kóstoltunk.

Hamburger

Egyértelmű, főleg annak, aki nyomon követi a munkásságomat, hogy ez a klasszikus, amerikai gyökerekkel rendelkező étel bizony itt is jelen van, nem is akárhogy. Kóstoltuk plázában, az Umami burgerben a barbecue ízvilágú verziót, a Madison Square Parkban a legendás Shake Shacket, a smashburgerek egyik nagy királyát, de az Emily’s-ben például a bisztró burger vonalra ültünk fel, itt dupla húsos, hagymalekváros, perecbucis variáció volt az, ami kóstolható – a pizza mellett.

Pizzák

Kezdjük akkor a már említett Emily’s-zel, ahol is téglalap alakú, serpenyős pizzák kóstolhatóak, ebből is egy szarvasgombás-pisztáciás darabba mélyeszthettük fogainkat, azok legnagyobb örömére. New York azonban mégsem erről ismert, hanem a klasszikus New York-style pizzáról, ami a nápolyinak egy, a helyiek által módosított verziója, picivel alacsonyabb sütési idővel, gyakran szeletben is árulva. Olyan mára méltán híressé vált helyek ennek a zászlóvivői, mint a Lombardi’s, a Patsy’s, vagy a modernebbek közül a Di Farro vagy a Best Pizza. Ezeken a helyeken ha a történelmi ízeket akarjuk érezni, sima sajtos pizzát eszünk, melyen csak paradicsomszósz, normál, vagy alacsony nedvességtartalmú mozzarella, és bazsalikom van, és sokat még ma is antracit szén tüzelésű kemencékben sütnek.

Street food piac

Továbbhaladva az egyéb kategóriákra, beszélnünk kell  Smorgasburgról, mely szombatonként Brooklynban honol. Ez egy álombéli street food piac, ahol gyakorlatilag minden extra, van itt díjnyertes rizsburger, homáros szendvics, hatalmas cookie jégkrém, osztriga, kókuszból szürcsölheted a frissen kinyert belsejét, vagy éppen a legelborultabb food mashupokkal találkozhatsz. Ketten egy ebédre simán el lehet szórni 100-120 dollárt, viszont az élmény zseniális, ráadásul a város itt insta-pozitív háttérként asszisztál az egész történethez. Protipp: érdemes korán érkezni, mert délutánra a barbecue sütők füstje és a tűző nap miatt miatt szó szerint úgy érezhetjük, hogy elszabadul a pokol.

Ramen

Ramen Orkin egyenesen Japánig meg sem állt, hogy ott megcsinálja a legjobb levesezőt, majd megnyitott New Yorkban két helyet is, Ivan Ramen néven. Mi a Gotham Market food hall-ban lévőt kóstoltuk, rögtön kétféle verzióban, és még mindig az a helyzet, hogy az egyik legjobb, amit életemben kóstoltam. Maga a food hall koncepcó is nagyon jól működik: benn a városban egy nagyobb csarnok kialakítva (de csak úgy a házak aljában), bennük 6-8 különböző koncepciójú hely a halastól kezdve a mexikóiig, kávé, desszert, leves – az asztalok közösek, aztán lehet közösen enni. Olyan, mint egy pláza food court szteroidokon.

Ha már itt tartunk, meg kell emlékeznünk a Chelsea Marketről is, ott ugyanez van, csak 10-szer ekkorában, boltokkal, kézműves dolgokkal, és egyéb izgalmas helyekkel, egy némiképp indusztriális helyszínen létrehozva mindezt, ahol egy a semmiből befolyó hatalmas csobogós szökőkút sem számít tájidegennek. Tudnék még rengeteget mesélni, de akkor sosem lenne a cikknek vége, egy szó mint száz – New York mindig tud tartogatni szuper gasztroélményeket, szóval a látogatást csak ajánlani tudom mindenkinek!

Jani new york-i hamburgerválogatásáról itt olvashattok bővebben 🙂

Jancsa Jani

Jancsa Jani gasztroblogger, étteremtulajdonos és vlogger, aki legalább ugyanannyira szeret utazni, mint amennyire a finom falatokat. Míg itthon mindig a jobbnál jobb burgereket és pizzákat kutatja, külföldön az autentikus gasztroélményeket és természetesen az országok-városok nevezetességeit sem téveszti szem elől.

Ezeket is szeretni fogod!

Hazai termálfürdők: az idei tél egzotikus nyaralásai

Vár Sárvár

Borozunk: Egri és Tokaji borvidék

Nyaralóhajóval a Tiszán: új kedvencünk nyáron